Friday, 13 July 2012

tazkirah 4 uols

salam jumaat ~
pada hari yg mulia ini sgt sgt SGT lah
kite digalakkan untuk mmbuat amal kebaikan =D
hari jumaat ni penuh dgn keberkatan dan kelebihan
so harini aku nak share kat korang tntng kelebihan solat dhuha
korang pernah buat tak solat dhuha? ke tak tahu dhuha tu ape ? haha
mustahil la korang taktahu kan
muslimin dan muslimat kan hebat2 belake =D
solat sunat dhuha ni solat pada waktu pagi
di antara ketika matahari naik sehingga matahari mulai condong
senang2 solat ni dibuat dalam jam 8 lebih hingga 11 camtuh la =)
solat sunat dhuha ni mrupakan salah satu dari solat sunat yg nabi kita 
Rasulullah SAW tak pernah tinggal
bnyk fadhilat yg boleh kite dapat slain dari menarik rezeki
sesungguhnye sesiape yg btul2 jage solat dhuha ni
Allah akan ampunkan dosa die walau sebesar mane pun *insyaAllah
haaa syg ke tidak Allah pada kite? 
kite da hidup brzaman nie mstila dose bertimbun2
mmg kasih syg Allah tuh pada hambanye 
adalah lebih banyak dari kemurkaan die
cume manusia ni je sombong taknak mintak
walau bnyk mne dose skli pun
klw kite taubat IKHLAS, insyaAllah diterima =D
jadi..
jom la same2 kite menanamkan rase cinte (*cewahhh) 
untuk berjinak2 mengamalkan solat sunat  
smoge kite sentiase dirahmati dan diberkati 
oleh Allah yg Maha Penyanyang
AMIN.


Dalam sebuah hadis Nabi SAW bersabda yang bermaksud :
”Barangsiapa yang menunaikan sembahyang sunat Dhuha sebanyak dua rakaat tidak ditulis dia daripada orang-orang yang tidak lalai daripada mengingati Allah dan barangsiapa yang menunaikannya sebanyak empat rakaat ditulis akan dia daripada orang-orang yangsuka beribadat dan barangsiapa yang menunaikannya sebanyak enam rakaat dicukupkan baginya pada hari tersebut, barangsiapa menunaikannya sebanyak lapan rakaat Allah menulis baginya daripada orang-orang yang selalu berbuat taat, barang siapa yang menunaikannya sebanyak dua belas rakaat Allah akan membina baginya mahligai didalam syurga dan tidak ada satu hari dan malam melainkan Allah mempunyai pemberian dan sedekah kepada hamba-hambaNya dan Allah tidak mengurniakan kepada seseorang daripada hamba-hambaNya yang lebih baik daripada petunjuk supaya sentiasa mengingatiNya.”(Riwayat At-Thabarani)


ok.. itu je lah tazkirah buat harini
takmau la pnjng2 lebar sgt
slebihnye korang reti la nak search internet sendiri kan? =D
kaum adam jgn lupe pegi solat jumaat ^.~
kaum hawa pulak jgn lupe masak sedap2 untuk tgh hari ni =P
assalamualaikum ~



1 comments:

Basyirah Al-idrus said...

alhamdulillah

Post a Comment

ce komen ce komen cikittt :3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
A