Saturday, 19 January 2013

Segmen : Saya Blogger Negeri .......

assalamualaikum dan hai
disebabkan aku ketandusan idea tak tahu nak post apa
aku join la satu segmen dari apit
jom kite start bersegmen!
aku ialah seorang blogger dari seremban, land of nine states
you all mesti pernah dengar perkataan minangkabau kan?
haa gambar kat atas ni la penampilan orang minangkabau

kat nogori ni ada satu adat yang dipanggil adat perpatih
kebiasannya diamalkan oleh 
orang minangkabau masyarakat nogori dan sebahagian di melaka
aku takde la arif dalam bab adat2 ni 
apa yang aku faham tentang adat ni 
ialah pasal pemberian harta diberikan kelebihan kepada wanita
thats all ~

walaupun aku ni dari negeri sembilan tapi aku tak pandai cakap nogori pun
why? sebab persekitaran la
kat seremban ni memang tak ramai yang cakap nogori
tak macam kat timur,utara dan borneo
kalau nak mahir dalam sesuatu bahasa tu
kena la ber-geng dan praktik bercakap
macam nak learn bahasa arab lah kan
kalau nak mahir kena la dicampakkan ke negara arab (tak jugak actually hehe)
yang kuat cakap nogori ni selalunye budak2 kat kampung
macam kat kampung ayah aku di rantau
member aku yang dok kat kuala pilah dan jelebu pun boleh tahan jugak petahnye
actually aku ni lahir kat kuantan selama 2 tahun gitu la dok sana
aku pun tak berapa nak ingat sebab time tu baby lagi
disebabkan da bermaustatin kat nogori ni agak lama
jadi aku isytiharkan diri aku ni anok nogori sombilan
apa yang aku suka kat nogori sembilan ni ialah makanan.
makanan yang paling famous kat sini you all mesti tau kan
of kos la masak lomak cili api

yang jadi fevret aku ialah ayam masak lomak dan ikan keli masak lomak
pehhh memang sedap kalau dijadikan lauk tengah hari
dan untuk cicah2 cekodok atau lempeng
memang la kalau asal nogori je mesti ingat suka makan pedas
tapi bagi aku ni tak gomar sangat makan pedas
pecah perut doeee, ayah aku yang pure nogori pun tak gomar
ikut setern orang la, selera masing2 kan
aku kalau pedas sikit2 boleh la
kalau da sampai terangkat nak naik tebal bibir tuh
alamatnya kirim salam je la
aku kalau makan masak lomak dengan nasi putih ni suka taruk kicap
sebab untuk menambahkan lagi selera sedapnye hik3
sebab tu badan aku ni semakin berisi dan taf *cehhh 
saya tag awak, awak dan awak
sila join terutama awak hew3
adios ~

39 comments:

Ecsenius said...

wahhh nak tuu nk masakan negeri 9 tuu..nti tlg masak kn ea hehe :p

Irwan Alessa said...

Assalamualaikum, saya dari segmen yang sama.. terjah dan follow awak sekali..

jom datang ke blog saya, blogger Johor punya cerita :)

http://www.irwanalessatyme.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

yeen miscelivious said...

ecsenius : boleh2.. kawen dulu kah3!
irwan : jom2

Yaya LaRh said...

Saya pun orang nogori . Jom singgah blog saya !

Peace Yoo !

http://nurhidayah-azami.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-dari-negeri.html

Qynisma said...

sOdappppnyooooo ayam masak lomak cili padi.he he.. mesti podas kang :P

qyn singgah. folo sini :)

Anis Anisa said...

salam. dtg balas kunjungan ^^ tq

h.a.n said...

saya jarang pergi negeri sembilan :( padahal selalu lalu kalau balik johor ! satu hari nanti nak jalan jalan sana la :) hihihih , negeri lain and negara lain boleh pergi :'(

Norvanida said...

Assalam... Wah Negeri Sembilan.. Memang best.. Ayam masak lemak cili api memang perghh.. Sodap!

Dari segmen yang sama jugak..Terima kasih singgah :)
http://norvanida.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

mailey jayley said...

holaa ! ! blogger bumi kenyalang datang melawat :) TQ singgah ek ! ! sedap ny tgk ayam tue ! !

Amanda Suria said...

Membalas kunjungan Yeen, salam kenal dari akak...SA...

nenot said...

jejalan sambil membalas kunjungan :)

kite suke sgt dgr loghat nogori nie..bez je :) cam lagu ape keno eh jang...hahaha

Annyss Aleeya said...

salam perkenalan.
dari kelantan.
datang sini, balas kunjungan ya.
ayam masak lomak memang nmpk besh sgt.
tapi kite xmkn ikan keli. hihi.
done follow kamu. :)

Cik Kuntum Rangkuti said...

salam, hyeee, mbuat kunjungan balas ^^, dari segmen yg sama ! done follow you ~, dah lamaa tak ke N9, last pegi mse rmbongan skolah..hewhew

Qin said...

dah follow thanks :)

Eedi Aziz said...

hye...kunjung balas dr awe Klate....dalam banyak negeri...negeri9 yg belum habis ronda....

fatin alyaa said...

membalas kunjungan dri segmen sama..

Lieya Yaya :) said...

salam perkenalan dari yaya di perak . TY sbb kunjung blog yaya :) done follow :)

Hatimi Tahirruddin said...

wah...masak lomak cili api...mmg sodap tu...kepedihan keperutan....haha sama la kita yeen...sy pon tak boleh makan kalau terlalu pedas...

Hafizah Elmasry said...

singgah. aku plg suka masak lomak cili api. k. dr sabah ni.http://nurthecutie.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-dari.html

Lissa LaLissa said...

singgah follow back sini~ ^^
salam dari Labuan., hee

Nieyxzha Hassan said...

Masak lomak mmg terbaik!^^

Fazi Isma said...

salam perkenalan. datang menjenguk kembali dari segmen yang sama =)

Seneorita Baharin said...

salam..hi dear..terbang dr penang ke negori..hee.thx terjah kte..kte follow u..btw my granma org negori jgk..heeee

Syazana Zainn said...

thanks visit mine :)

with love from perak
-xoxo-
S

♥Farhana♥ said...

datang dari segmen yang sama , blogger dari perak .done follow . jemput singgah dan follow blog saya ---> http://duniahatisaya.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

salam perkenalan :)

Mohd Najib said...

salam kenal. balas singgahan awak..
mana tahu boleh cari calon org nogori..hehe

http://www.mohdnajib27.my/2013/01/segmen-saya-blogger-dari-negeri.html

M@M@ SH@RIDZ said...

kunjungan balas dari perak....
salam BW.... done follow blog ni.....

CikZaniff said...

salam..singgah sini & follow..salam kenal ya.:)

Bui Junaidi said...

DTG MEMBALAS KUNJUNGAN..KAK BUI DR SARAWAK

QasehnyaRania said...

dari segmen yg sama
dari kedah

lobaksusue.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-dari-negeri.html

Mimie Najib said...

asslmkm..dari perak terbang ke N.9..hehe
maaf ye lmbat blas knjngn kmbali.. flight problem.. ;)

neesa koizora said...

assalamualaikum org ngori..
done follow back :)
slm perkenalan...

Cik Wieda said...

salam perkenalan , memohon maaf kerana lambat balas kunjungan dari awak :)
http://dearbudakjahat.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-dari-negeri.html

Asmar Arafad said...

hai org seremban , nie org kedah dtg follow balik..slm kenal

http://www.wardatulasmar.my

Anak-Anak Lentera said...

Minangkabau?

dimana tuh?

Buat teman-teman di negeri seberang, aku anak indonesia, kiranya boleh nimbrung dan bersapa kata di blog ini.

Ha, tapi bahasanya sedikit susah aku pahami.


it's oke, salam buat all..

Cik Aichrah said...

Singgah dari Kelantan ;)
Done follow awk :)
Jom singgah back :D

http://aichrah.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

deno said...

salam.. deno dari segmen yg sama! deno tak pernah ke negeri sembilan, nak pergi juga satu hari nanti.. hehe... btw, deno dari terengganu! deno folow sini :)

www.dayangdeno.blogspot.com

Cik Fie said...

dari segmen yang sama . dah follow awak . harap follow blog saya kalau sudi :)

http://www.cikfie.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

Husein Rider said...

Husein singgah sini dari segmen yg sama..
wow.. sodap nye masok lomak cili api..

Post a Comment

ce komen ce komen cikittt :3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
A